Euro ή Ameritrash; Θεματικό game ή παιχνίδι στρατηγικής; Οι επιλογές σε υποκατηγορίες παιχνιδιών είναι πολλές και οι μηχανισμοί ακόμα περισσότεροι! Τι γίνεται όμως με τους λάτρεις της «ωμής» στρατηγικής; Τι επιλογές υπάρχουν για εκείνους τους… σκακιστές που σε ότι επιτραπέζιο και να παίζουν θέλουν τον πλήρη έλεγχο και κάθε πληροφορία ανοιχτή πάνω στο τραπέζι τους;

Εννοείται πως αναφερόμαστε σε εκείνους τους παίκτες που είναι «τσακωμένοι» με την τύχη, που κάθε τράβηγμα κάρτας μπορεί να τους κάνει να χάσουν τον έλεγχο και που αν ακούσουν τη λέξη «ζάρια» είναι ικανοί να σηκωθούν από το τραπέζι σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Εκείνοι που όσα παιχνίδια και να παίξουν θα έχουν για πάντα βασιλιά των επιτραπέζιων το σκάκι! Γι’ αυτούς λοιπόν, επιλέξαμε το Top 5 των παιχνιδιών σκακιστικής λογικής, 5 games δηλαδή, που συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που θέλουν στις παρτίδες τους.



ΝΟ 1: Onitama

Ίσως ο νούμερο 1 τίτλος που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς chess-like game! Δύο αντίπαλοι θα στήσουν τα πιόνια τους σε μια «σκακιέρα» 5 επί 5 με σκοπό να «φάνε» τον αντίπαλο βασιλιά ή να κάτσουν με το δικό τους βασιλιά στον εχθρικό θρόνο. Τα πιόνια κινούνται με βάση συγκεκριμένο μοτίβο καρτών, που σε κάθε παρτίδα περιορίζεται σε πέντε κάρτες και που μετά από κάθε παίξιμο καταλήξει στα χέρια του συμπαίκτη σου! Ναι καλά καταλάβατε! Μια δική σας κίνηση μπορεί κατά λάθος να εξελιχθεί σε «Ρουά Ματ» για τον αντίπαλό σας. Όλες οι κάρτες είναι ανοιχτές στο τραπέζι, χωρίς την παραμικρή δόση τύχης, σε ένα παιχνίδι που θα σας προκαλέσει να κρατήσετε λεπτές ισορροπίες, με κάθε σας κίνηση!


NO 2: TacTiki

Το πιο πρόσφατο παιχνίδι της λίστας. Το νέο game της Drawlab συνδυάζει άριστα τακτική, αφηρημένη στρατηγική και μνήμη. Σε μια μάχη δύο θεών, νικητής θα αναδειχθεί εκείνος που θα καταφέρει να φτιάξει μια στήλη από πέντε αγάλματα στη βασική γραμμή του αντιπάλου του. Η στρατηγική του παιχνιδιού βασίζεται πολύ στις σωστές επιλογές, το σχεδιασμό δύο-τρεις γύρους μπροστά και στη διορατικότητα σε σχέση με τις κινήσεις του συμπαίκτη σου. Ήδη από τις πρώτες παρτίδες καταλαβαίνεις ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται!



ΝΟ 3: Hive

Στο σκάκι κάθε δύναμη έχει τη δική της χαρακτηριστική κίνηση. Ο πύργος κινείται σε ευθείες, το άλογο σε «Γ» και ο αξιωματικός διαγώνια. Σκεφτείτε, λοιπόν, το ίδιο πράγμα, αλλά με έντομα! Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια abstract strategy όλων των εποχών, όπου οι παίκτες θα κινήσουν μικρά εντομάκια με σκοπό να περικυκλώσουν πλήρως την αντίπαλη βασίλισσα μέλισσα. Πάρα πολύ απλοί κανόνες, αλλά με μεγάλο βάθος στρατηγικής σε έναν τίτλο που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους σκακιστές, ενώ μπορεί εύκολα να παιχτεί και από παίκτες χωρίς μεγάλη εμπειρία. Στα συν του και το γεγονός ότι στήνεται πανεύκολα, οπουδήποτε! Must για κάθε συλλογή!



Οπτικά μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα σκάκι. Αν όμως το σκεφτείς καλύτερα έχει όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν όλα τα καλά παιχνίδια αφηρημένης στρατηγικής. Κάθε κίνηση αποσκοπεί σε ένα μακροχρόνιο πλάνο, ενώ δεν υπάρχει καθόλου ο παράγοντας τύχη, καθώς όλα τα κομμάτια είναι εξ αρχής ανοιχτά και σε καθορισμένη διάταξη πάνω στο τραπέζι επιβραβεύοντας όποιον παίξει πραγματικά καλύτερα.

Στο Patchwork εσείς και ένας ακόμα παίκτης ανταγωνίζεστε για την κατασκευή του πιο όμορφου υφάσματος, ο καθένας στο δικό του 9x9 ταμπλό. Η λογική της τοποθέτησης των πλακιδίων θυμίζει tetris και εύκολα θα καταλάβετε ότι χρειάζεται «πλανάρισμα» και διορατικότητα για να φτάσετε στη νίκη. Βασικά, ποια νίκη; Προσπαθήστε για αρχή να μην κάνετε αρνητικό σκορ!!!




ΝΟ 5: Azul: Queen's Garden

Για την τελευταία θέση διαλέξαμε το πιο πρόσφατο παιχνίδι της σειράς Azul, το για πολλούς νούμερο 1 παιχνίδι αφηρημένης στρατηγικής. Και εδώ, δύο έως τέσσερις αντίπαλοι (εξαιρετικό διπλό, όπως όλα τα παιχνίδια της κατηγορίας) θα συναγωνιστούν για να σχηματίσουν το μοτίβο που θα τους δώσει τους περισσότερους πόντους, τοποθετώντας χρωματιστά πλακάκια στο ταμπλό τους. Ένα ακόμα παιχνίδι με μηδενική τύχη, που θα επιβραβεύσει τον παίκτη που θα σχεδιάσει καλύτερα τις κινήσεις του σε βάθος χρόνου και θα έχει υπομονή! Κάθε επιλογή, μετράει!